Polgármesteri köszöntő


Üdvözlöm!

Községünk a dél-alföldi őszibarack termőtáj központja.
A Mórahalomtól Szatymazig terjedő Homokhátság jellegzetes települése. A falu közel 5000 fős lakosságának a fele kiterjedt tanyavilágban él. Szatymaz alapvetően mezőgazdasági jellegű település. Már az 1800-as évek közepétől a szegedi módosabb polgárok és elöljárók vásároltak itt birtokot és hoztak létre szőlőültetvényeket. Az 1930-as évektől fokozatosan kezdte átvenni a szőlőtől a vezető szerepet az őszibarack.
A Homokhátságon megtermelt őszibarack értékesítését a Szatymazon áthaladó Szeged-Budapest vasútvonal mellé telepített felvásárló központ segítette, amely hozzájárult az őszibarack-termelés elterjedéséhez.
Szatymaz megközelíthető vasúton - településünkön megáll az Intercity-, az M5-ös autópálya is átszeli a falut, de aki teheti, repülővel is ellátogathat hozzánk, hiszen működik repülőtér is nálunk.

Főbb rendezvényeink: júliusban a Falunap - ami egyben őszibarack-fesztivál is -, szeptemberben a Repülőnap, ami a térségben egyedülálló. Számos évközi esemény is színesíti a falu életét, amit honlapunkon is nyomon követhet.

Ha felkeltettem érdeklődését, kérem, látogasson el hozzánk! Fedezze fel természeti- és épített környezetünket! Élvezze rendezvényeinket!
Barna Károly
polgármester